Crema de xirivia

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

600 g de xirivia
1 porro gran, amb una mica de verd
1 ceba petita
50 ml d'oli d'oliva verge extra
Sal
Pebre blanc o negre mòlt
Nou moscada
700 ml d'aigua mineral o filtrada

 

PREPARACIÓ I COCCIÓ, MÈTODE TRADICIONAL

Rentem el porro i les xirivies, els tallem a rodanxes i reservem.
Pelem i tallem la ceba a quarts. 
Reservarem unes rodanxes fines de xirivia per guarnir la crema al final. Posem tots els ingredients a ofegar en una cassola amb l'oli 7 o 8 minuts fins que suïn, sense que arribin a daurar-se.
Salem lleugerament i afegim aigua que gairebé cobreixi. Deixem bullir a foc moderat uns 25 minuts i comprovem que la xirivia estigui tendra.
Afegim el pebre i la nou moscada.
Triturem amb la batedora, ajustem el gruix de la crema al nostre gust i rectifiquem de sal i espècies si fos necessari.

Servim la crema calenta, guarnida amb les làmines de xirivia, lleugerament daurades en una paella amb oli.

COCCIÓ AMB THERMOMIX

Preparem tots els ingredients de la mateixa manera.
Posem la papallona a les ganivetes.
Afegim l'oli, incorporem totes les hortalisses, salem lleugerament, tapem i ofeguem 7 o 8 minuts a 90 °C, velocitat 1-2.
Afegim l'aigua que gairebé cobreixi i continuem la cocció 25 minuts, 100 °C, a la mateixa velocitat.
Retirem la papallona, afegim el pebre i la nou moscada i triturem a velocitat progressiva 2-9.
Ajustem el gruix de la crema al nostre gust i rectifiquem de sal i espècies si fos necessari.

Servim la crema calenta, guarnida amb les làmines de xirivia lleugerament daurades en una paella amb oli.

PER SABER-NE MÉS

La xirivia és una hortalissa d'arrel, molt semblant a la pastanaga. Durant l'edat mitjana el seu consum era molt comú en sopes, potatges i guisats. El descobriment d'Amèrica i la introducció de la patata van desplaçar el seu ús. Supera a la pastanaga en vitamines i minerals. És una hortalissa d'hivern, encara que podem trobar-la durant tot l'any. De fàcil digestió, val la pena recuperar-la a la nostra cuina.

 RESULTAT A TAULA

Una crema nutritiva i fàcil de preparar. El toc de pebre i nou moscada dóna un resultat deliciós. Us la recomanem.

 

Júlia i Montse