Carxofes  confitades amb gambes

INGREDIENTS

Carxofes molt tendres
Oli d’oliva verge extra
Sal en escates
Pebre negre mòlt
Gamba de morralla

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Posem una cassola  de mida adient  amb oli, a foc molt suau. Netegem ràpidament les carxofes deixant el tronc i les anem posant de cap per avall a la cassola. Procurarem que les carxofes ocupin tota la cassola, que quedin cobertes d’oli i que s’aguantin dretes. Les confitem  a foc molt suau (no han de fregir), uns 15 minuts. Les punxem amb un escuradents per comprovar la cocció. Les traiem de la cassola i les deixem escórrer a sobre d’una reixeta perquè treguin l’oli.

Mentrestant, passem les gambes per la paella  amb una mica d’oli. Les deixem refredar, les pelem i les reservem. Guardem els caps i les pells.

Preparem una safata, tallem les carxofes en dues parts, salpebrem i posem una gamba a sobre de cada meitat. Servim calent.

PER SABER-NE MÉS

Podem preparar un oli amb gust de gambes posant en un cassó petit els caps i les pells amb una mica d’oli i deixar que es cogui uns 10 minuts a foc baix. Amb una cullera de fusta aixafarem els caps per tal que deixin anar el seu suc. Colem i reservem. Podem afegir unes gotes d’aquest oli a les carxofes si volem més gust de gamba.

Quan coem les carxofes és important que la temperatura no passi dels 100ºC per evitar que les carxofes es fregeixin. D'aquesta forma quedaran molt gustoses i tendres. Si al començament ens passem de temperatura, podem treure la cassola del foc o ajustar afegint una mica d'oli fred. Si no tenim termometre, ens fixarem  amb l'oli i quan veurem que fa una fina línia de bombolletes que pugen cap a la superfície la temperatura estarà al punt.

L’oli de confitar el guardem i l’aprofitarem per fer una truita de carxofes, un arròs de verdures, etc. No donem quantitats, feu al vostre gust. Calculeu dues gambes per carxofa.

Aquesta recepta deliciosa, ens la va dir l'Assumpta de Verdures Montells; que la va rebre d'una clienta seva que es diu Mercé. Gràcies per compartir!

RESULTAT A TAULA

Una manera diferent i boníssima de menjar carxofes. La combinació amb les gambes és espectacular!

Júlia