Els cigrons d'en Pep 

INGREDIENTS PER A 4 O 5 PERSONES

750 g de cigrons cuits
2 cebes mitjanes
2 pomes verdes àcides
100 g de panses sultanes
1 cullerada de cúrcuma
1 cullerada de cafè de comí molt
1 cullerada de cafè de comí en gra
1/3 de canó de canyella
1 bitxo petit
1/4 de llimona confitada amb sal (opcional)
3 cardamoms
Oli, sal i una mica de pebre negre molt 
Vi blanc, un gotet 

 

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Talleu la ceba a la juliana (pot ser ceba tendra). Peleu les pomes i talleu-les a daus. Poseu les panses a remullar amb aigua mineral. Feu un sofregit amb les cebes, quan la ceba sigui transparent afegiu la poma tallada a daus i incorporeu totes les espècias. Si opteu per la llimona, poseu-la en aquest moment. Afegiu una mica d'aigua mentre el sofregit va coent perquè no quedi ros i vagi confitant. Un vaset de vi blanc també hi queda bé. Quan tingueu el sofregit al punt, afegiu els cigrons cuits i les panses i ho cobriu amb l'aigua. Afineu de sal. La quantitat de sal és important i difícil d'ajustar, ja que hi ha molts ingredients (ceba, panses i poma) que fan que el plat sigui dolç. Deixeu coure tot uns 10 minuts i ja es pot servir.

PER SABER-NE MÉS

Les llimones confitades en sal son típiques del Marroc i es fan posant llimones obertes, sense acabar de partir, en sal grossa en un pot gran. La llimona amb la sal produeix un gust especial que serveix per a fer rostits de carns, aviram, olives, peix cuit, escabetxos i verdures. Cal buscar llimones que no siguin encerades per a fer-ho. En aquesta recepta és un ingredient secundari. 

Els cigrons poden ser de pot o comprar-los cuits (si es compren cuits a la bacallaneria, demanar una mica de suc de la cocció). Si els voleu coure a casa, aquí us ho explico:

Els cigrons són potser els llegums més difícils de coure, s'han de rentar be i posar a remullar amb aigua calenta, mineral o filtrada i sal. Remullar 12 hores. Passat el temps de remull, s'han d'escórrer, i coure'ls amb aigua mineral nova que ja estigui calenta i sal. Una segona opció és posar els cigrons a coure afegint una culleradeta de bicarbonat a l'aigua. També es pot afegir un tros d'alga kombu a l'aigua de cocció, ajuda a coure i aporta una bona quantitat de minerals. Tindrem els cigrons cuits en uns 40 minuts. Fets a casa són molt bons.

VIDEORECEPTA
Cigrons amb espèciesLa recepta en 2 minuts

 

 

 

 

RESULTAT

Aquesta recepta me la va passar en Pep Prats. Com que no en sabem ni la procedència ni el nom original, l'he batejat amb el seu nom. Una manera diferent i sorprenent de menjar cigrons. Ajusteu la quantitat de les espècias al vostre gust. Aquest plat es congela molt bé. 

Júlia i Montse