INGREDIENTS
1,500 kg de tomàquets madurs
650 g de sucre morè de canya (també pot ser blanc)
1 llimona petita
1 beina de vainilla


MATERIAL NECESSARI

Una cassola d'acer inoxidable
Una cullera o un estri d'acer inoxidable per remenar (eviteu la fusta)
Pots de vidre amb tapadores molt nets

 

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Posem una olla amb aigua al foc. Rentem els tomàquets, els fem un tall superficial a la pell a la base del tomàquet. Quan l'aigua bull els escaldem un parell de minuts, els retirem i els deixem refredar. Els pelem i els traiem la part verda i dura. Els fem un tall fondo en forma de creu a la base. Amb les mans els espremem per treure'n les llavors i l'excés d'aigua. Els tallem a trossets. Els pesem. Els posem en un recipient adient que es pugui tapar i afegim 650 g de sucre per cada kg de tomàquets nets. Ajustem la quantitat de sucre al pes dels tomàquets. Rentem la llimona, la tallem (sense pelar-la) a rodanxes fines i l'afegim al recipient. Ho entrem a la nevera i ho deixem reposar 3 o 4 hores. La fruita s'estovarà i s'anirà barrejant amb el sucre. També ho podem deixar reposar d'un dia per l'altre.
Posem la cassola al foc i hi aboquem la fruita amb el sucre. Agafem la beina de vainilla, l'obrim de dalt a baix amb un ganivet fi i rasquem l'interior. Ho afegim a la cassola. També afegim la beina oberta. Comencem a coure a foc suau. Ha d'agafar temperatura lentament. Anirem remenant amb suavitat amb les varetes d'acer inoxidable. La melmelada anirà canviant de color i de consistència, ho podrem comprovar remenant. El temps de cocció és aproximat; per 1,700 Kg de melmelada necessitarem de 1h 30 minuts; dependrà del grau de maduresa, de la varietat del tomàquet, del foc, de la cassola que utilitzem, hi ha molts factors.

Com sabrem si la melmelada té la consistència correcta?

Quan comencem a coure, posem un platet al congelador. Anem fent proves; traiem el plat del congelador, hi posem una cullerada de la melmelada i l'entrem a la nevera. Esperem uns minuts que es refredi. Empenyem la melmelada amb el dit, si fa plecs, ja la tenim llesta. També observarem que quan porta una bona estona coent, les bombolles "peten" més lentament i fan més soroll; la melmelada no bull amb tanta alegria, ens costa més de remenar. Un cop tenim la melmelada a punt, parem el foc i deixem reposar una estona. Mentrestant, haurem rentat molt bé els pots (els podem bullir o assecar al forn a 100ºC o també els podem utilitzar sortits del rentaplats). Omplim els pots amb la melmelada calenta (que no cremi) fins al coll del pot. Repassem les vores dels pots perquè quedin ben nets. També repassarem l'interior de les tapadores amb un paper de cuina que haurem mullat amb alcohol. Tapem bé. Agafem una olla de mida adient i l'omplim fins a la meitat amb aigua calenta de la aixeta, al fons posem un drap de cuina doblegat. Hi posem dins els pots plens, ben tapats i encenem el foc. L'aigua ha de cobrir els pots un parell de dits per sobre. Bullim a 100ºC 30 minuts. Parem el foc, deixem refredar sense tocar els pots. Un cop refredat, traiem els pots, els eixuguem i els etiquetem.


PER SABER-NE MÉS

També ho podem coure amb 1/2 barra de canyella. Es conserva bé d'un any per l'altre. Per guardar-la, triarem un lloc fosc, fresc i sec.

RESULTAT

Aquesta melmelada us encantarà, no sembla feta amb tomàquets. Per acompanyar formatges, amb iogurt, amb gelats diversos, amb mató, formatges frescos, a cullerades...Res a veure amb qualsevol melmelada que pugueu comprar. Que vagi de gust!

Júlia