INGREDIENTS PER A 6 PERSONES

6 calamars (1200g nets)
2 ous
320 g de carn picada barrejada (vedella i porc)
2 cebes
5 tomàquets
6 escamarlans (opcional)

Oli d'oliva verge extra

Sal 

Pebre negre molt

Per fer la picada
10 ametlles
1 gra d'all

PREPARACIÓ I COCCIÓ 

Bullim un ou 10 minuts justos, refredem amb aigua, pelem, piquem i reservem. Posem una cassola al foc i fregim els escamarlans 2 minuts per perfumar l'oli. Retirem i reservem. A la mateixa cassola fregim lleugerament les potes i les ales dels calamars uns minuts. Retirem  i  piquem amb picadora o amb ganivet. Reservem. En un bol barregem la carn picada, les potes i les ales picades, l'ou dur i un ou cru deixatat. Salpebrem, barregem be i omplin els calamars amb una cullera. Tanquem amb un escuradents. Marquem lleugerament els calamars a la  cassola on hem cuit els altres ingredients. Reservem.
Pelem la ceba, la piquem amb ganivet (no la ratllem), i la sofregim a la mateixa cassola, ha de quedar rossa. Afegim el tomàquet ratllat. Un cop fet el sofregit afegim els calamars, donem un parell de voltes i hi posem aigua sense cobrir. Deixem coure 35 minuts a foc suau. Preparem la picada amb el morter. Quan falten 10 minuts per acabar, afegim els escamarlans i la picada. Rectifiquem de sal. Apaguem el foc, deixem reposar i servim.

PER SABER-NE MÉS

És millor que els calamars els netegin a la peixateria, ens estalviem molta feina. Podem substituir els escamarlans, per gambes, musclos o bé fer un combinat. Ho podem cuinar amb antelació. Reposat encara és més bo.

RESULTAT
Un plat de festa clàssic de la cuina catalana, per sucar-hi pa.

Montse