Rossellones

Rossellona, xirla,  Chamelea gallina (Linnaeus, 1758), (Cast. Chirla)
Conquilla de forma ovalada a triangular amb petites costelles concèntriques, nombroses i serrades. Color blanquinós a marró o gris, amb ratlles, ziga-zagues o taques irregulars blanques o violàcies. Interior blanc groquenc, sovint pintat de violaci.
No la cal confondre amb l'escopinya gravada, són tan semblants que en francès aquesta i aquella són anomenades respectivament fausse praire i praire.
Te valor comercial. 

Hàbitat: superficial de sorres pures a poca fondària. Es troba a la Mediterrània i mar Negra. A l'Atlàntic, de Noruega al Marroc, i al mar Caspi.

Mida:  Talla màxima 5 cm, comuna de 2,5 a 3,5 cm

Receptes:
Ideal  per arrossos, plats de pasta o guisats.
Tot i ser poc valorada, culinàriament, justament pel pes de la closca i la carn escassa, té molta requesta als mercats, en competència amb la cloïssa. 
Generalment purgada abans de sortir al mercat, mai està de més posar-la una estona en aigua ben salada abans de cuinar-la i consumir-la. Tant per comprovar que no està morta i cal rebutjar-la, com perquè tregui la mica de sorra que pot haver conservat.

Tècniques de pesca:  Es pesca amb dragues, gàbies, rastells i arrossegament. No està regulada ni té talla mínima legal.

Fonts
https://museudelapesca.org/recerca/recursos-digitals/directori-peixos-mediterrania/article/197.html
https://ca.wikipedia.org/wiki/Chamelea_gallina