Llengüeta

Llengüeta Blanca, xanguet, Crystallogobius linearis (von Duben, 1845) (Cast. chanquete)
Espècie de temporada, d'elevat valor comercial.
És quasi transparent i d'aspecte delicat.Te el cos allargat, aplanat lateralment, translúcid, no pigmentat i sense escates. Boca grossa. Cos puntejat de negre sota la mandíbula i al perfil ventral.
La venda il·legal de cria de peix blau als mercats amb la denominació genèrica de "xanguet", ha provocat que tant entre peixaters com entre consumidors es consideri, erròniament, que el peix amb aquesta denominació és de venda prohibida.

Distribució Viu sobre fons de sorra, fang i grava fins als 400 m de profunditat. S'alimenta de crustacis i larves flotants (zooplàncton). Es reprodueix de maig a agost. Està present a la meitat nord de la Mediterrània, excepte a la mar Negra. A l'Atlàntic oriental s'estén des de Noruega fins a Gibraltar.
Talles màxima 5 cm.

Sistemes de pesca: La pesca es fa amb un art del tipus xàvega però específica (jonquiller), que és un art amb una corona de malla molt cega i fina. No està regulada ni té talla mínima legal. Hi ha unes llicències específiques per a la captura de la llengüeta blanca amb un art similar a la sonsera.

Receptes:  Fregida amb molt poca farina; amb  truita també es molt bona

Font: Museudelapesca.org / Gencat.cat / Wikipedia.