Lioneses de bolets

INGREDIENTS PER FER LA PASTA CHOUX

125 ml de llet de vaca
125 ml d'aigua mineral
½ culleradeta de cafè de sal
1 culleradeta de cafè de sucre
100 g de mantega freda de nevera tallada a daus
150 g de farina de blat (o 75 g de farina de blat +75 g de farina de força)
4 ous mitjans + 1 ou per pintar les lioneses

INGREDIENTS PER AL FARCIT
130 g de mascarpone

1 ceba
1 cep petit
130 g formatge tipus brie
40 g de trompetes de la mort
70 g de camagrocs
Oli per saltar la ceba
Sal marina

ESTRIS

Una mànega pastissera de plàstic d'un sol ús
Unes varetes manuals
Una espàtula
Un cassó
Un pinzell (millor de silicona)
Una safata de forn antiadherent o folrada amb silpat

Lioneses

PREPARACIÓ I COCCIÓ DE LES LIONESES

Posem la llet a bullir en un cassó amb l'aigua, la sal i el sucre.
Incorporem la mantega i remenem fins que es fongui.
Afegim la farina de cop, retirem del foc i remenem enèrgicament amb cullera de fusta fins que la massa sigui homogènia i es desenganxi de les parets del cassó.
Incorporem un ou una mica batut, barregem bé i, quan estigui ben incorporat a la massa, afegim el següent fins a completar els 4 ous.
Quedarà una pasta brillant. Compte amb la mida dels ous.
La pasta en pot admetre 3, 3 i ½ o 4; no ha de quedar líquida.
Encenem el forn a 200 ºC dalt i baix.
Posem la massa a la mànega pastissera i tallem la part de baix. Formem les lioneses sobre una safata de forn antiadherent o folrada amb silpat. No cal posar un excés de massa ja que les lioneses creixen al forn.
Pel mateix motiu cal posar-les separades 3 o 4 cm per evitar que en crèixer s'enganxin entre elles. Si volem que quedin ben rodones i sense punxa, les podem aplanar lleugerament amb un dit mullat amb aigua.
Les pintem lleugerament amb ou batut.
Les entrem al forn calent uns 20 minuts, posant la safata a l'alçada 1 (a sota de tot). Tanquem el forn i abaixem la temperatura a 190 ºC.
Les lioneses han de quedar lleugerament daurades. Al final de la cocció podem obrir una mica el forn posant una cullera de fusta. Així eliminarem l'excés d'humitat.
Cada forn és diferent, cal controlar el temps de cocció, que pot variar uns minuts.
Un cop cuites, les deixem refredar sobre la reixeta del forn. Surten entre 30-40  unitats. Un cop fredes, es poden congelar i descongelar-les a temperatura ambient quan les necessitem.
Per obrir-les, un cop fredes, utilitzarem un ganivet de serra.

PREPAREM EL FARCIT
Pelem la ceba, la piquem, la sofregim i reservem.
Rentem i piquem el cep, el saltem i reservem. Fem el mateix amb els camagrocs i reservem. Finalment saltem les trompetes i, quan estiguin quasi cuites, les barregem amb la meitat de la ceba que hem reservat. 
Tallem el formatge Brie, fem petites porcions (necessitem 2 trossets per a cada lionesa), i reservem.
Barregem el formatge Mascarpone amb el cep i la resta de ceba reservada.

PER FARCIR LA LIONESA HO FEM PER AQUEST ORDRE
1- Posem una mica de formatge Brie
2- Després la trompeta amb ceba
3- Afegim la barreja de formatge Mascarpone 
4- Posem una mica de formatge Brie

Posem les lioneses 2 minuts al forn i servim.

PER SABER-NE MÉS
Les lioneses les podem fer amb 1 o 2 dies d'antelació  i guardar-les dins d'una bossa de plàstic, ben tancada. El farciment també el podem tenir preparat i farcir les lioneses una estona abans.
Podem utilitzar altres tipus de bolets, camagrocs, ceps... 

Aquesta recepta és d'una amiga bloguera, l'Anna Genís, del bloc llepadits. Nosaltres hem fet una recepta adaptada, les lioneses les hem fet amb farina de blat normal. Si voleu veure la recepta original, podeu accedir al seu bloc www.llepadits.com  

VIDEORECEPTA

Lioneses amb bolets i formatge fosLa recepta en 3 minuts

 

 

 

 

Montse i Júlia