Sopa de gambes

INGREDIENTS PER A 8 PERSONES
1 kg de gamba vermella de morralla
3 grans d'all pelats i laminats
3 cullerades de julivert picat
4 tomàquets de penjar ratllats
1 branca de farigola
Oli d'oliva verge extra
1 llesca de pa de pagès
2,5 o 3 litres d'aigua mineral
Sal


PREPARACIÓ I COCCIÓ
En una olla de mida adient, posem un bon raig d'oli i passem les gambes un minut, tot just per perfumar l'oli. Retirem les gambes, les pelem i reservem les cues. Posem les pells i els caps en una altra olla, afegim l'aigua, la branca de farigola, la sal i bullim uns 20 minuts.
Mentre bull el brou, al mateix oli on hem passat les gambes fem un sofregit. Primer posem els alls i el julivert, ho deixem un parell de minuts i afegim el tomàquet. Deixem confitar a foc suau uns 15- 20 minuts.
Un cop el brou de gamba ha bullit el tems indicat, el sofregit ja el tindrem acabat. Colem el brou amb el colador xinés (prement bé per treure tot el suc) i l'afegim a l'olla del sofregit. Amb l'olla a foc mig, agafem la llesca de pa i la trenquem amb els dits a sobre de l'olla. El pa es desfarà de seguida.
Triturem la sopa fins que ens quedi ben fina i amb la consistència desitjada; si la volem més espessa, afegirem una mica més de pa. Si volem afinar més la sopa, la passarem pel colador xinés. Tastem de sal i comprovem la consistència. La sopa ja està feta. En aquest punt, i mentre encara bull, afegim les cues de gamba, remenem i apaguem el foc.


PER SABER-NE MÉS
Aquesta sopa, feta amb molt pocs ingredients, té un secret: gamba vermella de Blanes. Amb un gust de marisc extraordinari, resulta un primer plat excel•lent per les festes de Nadal. La quantitat d'aigua d'aquesta sopa, pot variar en funció de la intensitat del gust que us agradi (2,5 l o 3 l). Si la trobeu massa potent, podeu afegir més líquid.
Aquesta recepta ens l'ha explicat la Carme, a Blanes la coneixem com la Carme de les Olives. Tota la vida, fins a la seva jubilació, ha tingut una parada d'olives, herbes i espècies al mercat de Blanes que ara porta el seu fill. És una d'aquelles cuineres anònimes que mantenen viva la tradició i el bon fer de la nostra cuina tradicional.


RESULTAT A TAULA
Una sopa de luxe, digna de festa gran. Que vagi de gust!


Júlia i Montse