Xai de Benasque farcit

 

INGREDIENTS PER A 7 o 8 PERSONES

1,600 aprox. de cuixa de xai desossada i farcida de carn picada barrejada de porc i vedella, amb tòfona.
500 g d’escalunyes
2 pots de conserva de ceps petits
250 g de prunes50 g de pinyons
Oli d’oliva verge
Sal
Pebre negre mòlt
Brandi, 100 ml
Brou suau, aigua mineral o filtrada

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Aquesta cuixa de xai ve preparada de la carnisseria. Té la forma perfecta de tall rodó.
Pelem les escalunyes.
Obrim els pots de ceps, els esbandim i deixem escórrer.
Escalfem el forn a 180 ºC.
Preparem una safata de forn. Salpebrem la cuixa, l’amanim amb oli i l’entrem al forn.
Vigilem la cocció i anem girant la cuixa. El temps  aproximat de forn és de 1.30 h.
Al cap de 45 minuts de cocció, mullem amb el brandi i incorporen les escalunyes.
Quan la cuixa porti 1 hora de cocció, afegim els ceps. Tot s’anirà coent amb el suc de la carn. Comprovarem la cocció punxant la carn. Si disposem de sonda o termòmetre, millor. Vigilarem que no quedi seca i anirem mullant amb brou o aigua.
Ha de quedar suc a la safata per a acompanyar la carn.
Quan faltin uns 15 minuts per acabar la cocció, afegirem les prunes seques, sense remullar.
Acabem la cocció, parem el forn i deixem reposar una estona.
Traiem la safata del forn.
És millor deixar refredar la carn per tallar-la més fàcilment. Posem la carn sobre una fusta, li retirem el cordill i la fem a talls. 
Tornem a posar els talls ben posats a la safata. Ho entrem de nou al forn, escalfem a foc suau i mullem amb el suc.
Escampem els pinyons per sobre.
Servim els talls acompanyats de les escalunyes, les prunes, els ceps i el suc.

PER SABER-NE MÉS

Pelar escalunyes és entretingut. Millor fer aquesta feina amb temps, o el dia abans, i conservar-les a la nevera. 
Aquesta cuixa de xai va viatjar des de Benasque fins a Blanes. Per Nadal la vam cuinar i li vam fer els honors, ben merescuts.
Pregunteu a la vostra carnisseria; que us la preparin. No és difícil de cuinar i el resultat és espectacular!

RESULTAT A TAULA

Un plat de festa gran. Us el recomanem!

Júlia i Montse