Dot, xerna,

El dot, el famfre, la gerna, la gernera, la getlera, el gratasoldats, el pàmpol rascàs, el rascàs, la xerla o la xerna, Polyprion americanus, ( Cast: Cherna, mero de fons) és un peix de l'ordre dels perciformes. Cos robust i una mica aplanat lateralment. Boca gran. Cap ben ossificat, sobretot darrere els ulls (cresta òssia horitzontal). Color dels joves lilós, amb taques blanques. Adults marró grisenc, amb reflexos vinosos. Algunes aletes orlades de blanc.
La seva carn es excel·lent.

Mida:  pot arribar als 2m de longitud i pesar 50 kg.

Hàbitat i reproducció: Viu sobre fons rocosos i sorrencs de 40 a 420 metres de fondària. Els adults son solitaris, els joves formen moles. S'alimenta de peixos, crustacis, pops, sèpies i calamars. Es reprodueix a finals de primavera i a l'estiu. Es troba a tot el litoral peninsular, tant a  la Mediterrània com a l'Atlàntic.  

Sistemes de pesca: Els adults es pesquen amb palangres i xarxes de rosec al talús, però només ocasionalment. Els joves són capturats fàcilment  vora els objectes flotants, amb la llampuguera o amb un senzill salabre.La seva talla mínima legal de captura és de 45 cm 

Fonts: Wikipedia, museudelapesca,org i llibre "Peces de mar de la península Ibérica"

 

RECEPTES: La seva carn és excel·lent per fer qualsevol tipus de plat, cuina d'autor, peix al forn, planxa, suquets...