Calamar de potera

El calamars, loligo vulgaris, (cast.: calamar), té gran interès comercial i la seva carn és exquisida. El més apreciat és el calamar de potera. El podem cuinar de moltes maneres: a la romana, a la planxa, a la bruta, farcit, estofat, amb suquets de peix, amb arròs, etc.

Mida: La mida habitual és entre 30 i 50 cm. A final de temporada podem trobar exemplars més grans.

Hàbitat: El podem trobar formant part de grans grups a alta mar o bé a prop de les costes, especialment els mesos d'estiu entre els 20 y 45 m de fondària. El calamar és exclusivament carnívor, s'alimenta de peixos i altres invertebrats que captura amb els dos tentacles diferenciats de més longitud.

Època: Del maig a desembre.  La majoria de pescadors esportius tenen una mena de devoció per aquesta pesca que a la zona de Blanes comença després de Festa Major de Santa Anna i dura fins bona part de l'hivern.

Reproducció: Els calamars  posen els ous formant masses gelatinoses que pengen dels forats de les roques o fins i tot sobre les cordes de les arts, com les nanses, el tresmall o el palangre.

Tècniques de pesca: Es pesca tant de manera artesanal (potera i pajaritu) com professional amb embarcacions d'arrossegament, tresmall o encerclament. La millor hora per  pescar el calamar amb potera és a l'alba (quan surt el sol) o a la prima (quan es pon el sol). Tradicionalment els calamars es pescaven amb un focus per il·luminar l'aigua i atraure'ls. Actualment aquesta tècnica està prohibida. Per això ara es pesquen  a la fluixa (curricà). Sabíeu que el calamar és transparent quan surt de l'aigua? 

 

 

 

 RECEPTES: 

Calamars a romana

Calamars a la bruta

Calamars farcits

Calamars a la planxa