Melmelada de maduixes del Maresme

INGREDIENTS
1 kg de maduixes
350 g de sucre
Suc de ½ llimona

MATERIAL NECESSARI

Una cassola d'acer inoxidable
Cullera o varetes d'acer inoxidable per remenar, eviteu la fusta
Pots de vidre amb tapadores, molt nets
Olla alta per bullir els pots i fer el bany Maria.

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Rentem les maduixes, els traiem la part verda i les tallem en 2 o 3 parts. Pesem la fruita.
En una cassola posem la fruita i el sucre, remenem i comencem a coure a foc suau.
Remenant amb suavitat. La melmelada anirà canviant de color i de consistència.
El temps de cocció és aproximat: per 1,350 kg de melmelada de 30 a 45 minuts, depèn de la maduresa de la fruita, del foc, de la cassola, hi ha molts factors.
A mitja cocció hi afegim el suc de llimona.

Com sabrem si la melmelada té la consistència correcta?
Quan comencem a coure, posem un plat petit al congelador.
Anem fent proves: traiem el plat del congelador, hi posem una cullerada de melmelada i l'entrem a la nevera, esperem uns minuts que refredi.
Empenyem la melmelada amb el dit, si fa plecs, ja la tenim llesta.
També observarem que, quan fa estona que cou, les bombolles peten més lentament i fan més soroll.
La melmelada no bull amb tanta alegria, costa més de remenar.
Un cop tenim la melmelada a punt, parem el foc i deixem reposar una estona.
Haurem rentat molt bé els pots, els podem bullir, assecar al forn a 100 Cº o utilitzar sortits del rentaplats.
Omplim els pots amb la melmelada calenta fins al coll del pot.
Repassem les vores dels pots perquè quedin ben nets.
També repassarem l'interior de les tapadores amb paper de cuina mullat amb alcohol. Tapem bé.
Agafem una olla i l'omplim fins a la meitat amb aigua calenta de l'aixeta, al fons posem un drap de cuina doblegat.
Hi posem dins els pots plens, ben tapats i encenem el foc.
L'aigua ha de cobrir els pots un parell de dits per sobre.
Bullim a 100 ºC, 30 minuts.
Deixem refredar a la mateixa olla.
Un cop freds, retirem els pots de l'olla els eixuguem i els etiquetem.

PER SABER-NE MÉS
Es conserva bé d'un any per l'altre. Per guardar-la, triarem un lloc fosc, fresc i sec.

RESULTAT A TAULA
Aquesta melmelada, que té poc sucre, queda molt cremosa. Té la consistència d'una compota amb un gust de fruita molt accentuat. És ideal per acompanyar les torrades de l'esmorzar, farcir pastissos, amb iogurt, amb gelats diversos, amb mató, formatges frescos, a cullerades. Res a veure amb qualsevol melmelada que pugueu comprar. Que vagi de gust!


Júlia i Montse