MUsclos en escabetx

INGREDIENTS

1,5 Kg de musclos (la mida, a gust de cadascú)
100 ml oli d'oliva verge extra
100 ml de vinagre de vi blanc
100 ml de vi blanc, per exemple Albariño
1 cullerada de pebre vermell de la Vera dolç o semidolç
Pebre negre en gra
2 alls
3 fulles de llorer

PREPARACIÓ

Netegem els musclos, rasquem les impureses i arrenquem les barbes. Descartem els que estiguin trencats o oberts. Els musclos frescos han d'estar oberts un mil•límetre o dos i s'han de tancar en intentar obrir-los.
En una cassola gran per a tots els musclos, hi posem el vi blanc, 2 fulles de llorer, pebre negre en gra i els musclos. Bullim els musclos a foc fort durant 2 minuts i tapats.
Els escorrem però reservem uns 100 ml del suc de la cocció, filtrat per treure les impureses. Aquest suc és la barreja del vi i de l'aigua de mar que treuen els musclos.
Separem els musclos de les closques, eliminant els que no s'hagin obert, i els col•loquem en un recipient de vidre a on farem l'escabetx.
Filetegem els alls i els incorporem a una paella amb l'oli i la fulla de llorer que queda. Ho posem tot en fred i escalfem sense que els alls es coguin gaire.
Quan ens sembla que els alls estan al nostre punt, retirem la paella del foc i hi posem la cullerada de pebre vermell de la Vega, ho remenem amb una cullera de fusta i hi afegim ràpidament el vinagre i l'aigua de cocció dels musclos per refredar la barreja i per evitar que el pebre vermell es cremi i es torni amargant.
Afegim la barreja al recipient de vidre on tenim els musclos i els cobrim bé. És important que el líquid cobreixi tots els musclos per a la seva correcta conservació i perquè tots agafin el gust de l'escabetx. Quan s'hagin refredat els guardem a la nevera.

PER SABER-NE MÉS

Els musclos en escabetx es poden consumir des que estan freds, però millor si han passat unes quantes hores de nevera. A la nevera es guardaran bé força dies. Hores abans de menjar-los és millor treure'ls de la nevera i servir-los a temperatura ambient. El fred emmascara el sabor intens de l'escabetx.
Aquesta recepta ens l'ha explicada el nostre bon amic Xef Biktor

RESULTAT

Uns musclos en escabetx casolans per fer un bon vermut o alguna tapa.

Montse i Júlia