Dot, xerna o néro de fons al forn amb patates

INGREDIENTS PER A 6 PERSONES
1 dot d'1,5 kg 
1 branca de julivert
1 ceba
Tomàquets xerri
3  grans  d'all
600 g de patates
Sal
Pebre negre mòlt
Oli d'oliva verge extra
Vi blanc
1 tomàquet
1/2 llimona
1 branca de farigola

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Demanem a la peixateria que ens escatin el peix i ens treguin la tripa. L'esbandim lleugerament amb aigua i l'eixuguem amb paper de cuina.
Escalfem el forn a 220 ºC, escalfor a dalt i a baix. Pelem les patates i les cebes i les tallem a rodanxes.
Preparem una plata de forn, l'untem amb oli, hi posem les patates, les cebes i ho salem.
Preparem el peix, el salem i a dins hi posem la branca de julivert, la branca de farigola, un gra d'all i un tall de llimona.
Posem el peix a sobre de les patates i la ceba. Si és molt gros, li fem un tall a cada costat. Amanim el peix amb l'oli.

Tapem la plata amb paper d'alumini o paper de forn. Ha de quedar ben tapat; d'aquesta manera les patates es couen ràpidament i el peix no queda sec. Ho deixem al forn uns 45 minuts a 220 ºC. A mitja cocció destapem la plata perquè les patates queden rosses. Passat aquest temps, comprovem que les patates siguin cuites.
El temps de cocció varia en funció de la mida del peix. Si ho preparem amb peixos més petits, primer posarem les patates i la ceba a coure 20 minuts, amb la safata tapada amb paper d'alumini. Passat aquest temps, hi afegim el peix i el deixem 20 minuts més.


PER SABER-NE MÉS

Es pot utilitzar qualsevol peix d'escata: calet, orada, déntol, pagre, càntera, etc.

El temps de cocció varia en funció de la mida del peix. Cada forn és diferent, heu d'anar vigilant. Les patates necessiten 40-45  minuts de cocció, depenent de la varietat de patata i del gruix del tall.

 

VIDEORECEPTA

Dot, xerna o néro de fons al forn amb patatesLa recepta en 2 minuts

RESULTAT A TAULA

Les patates queden tant o més bones que el peix.


Montse i Júlia