rap-santa-anna

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
8 talls de rap o 4 cues de rap de ració
5 patates mitjanes, 600 g
8 cebes mitjanes, 1,300 k
Oli d’oliva verge
Sal

Oli d'all i julivert
2 grans d'all
Unes fulles de julivert
Oli d'oliva verge
Un pols de sal 

Per fer el fumet
Un cap de rap (mida de ració)
1 tros de ceba
1 tros de porro
1 tros de pastanaga

1 gra d'all
1 branca de julivert
1 litre d'aigua mineral o filtrada

Per l'oli d'all i julivert

2  grans d'all
julivert 
Oli d'oliva verge

Per la maionesa
Oli
Sal
1 ou
2 grans d’all 

Estris
Una cassola plana que pugui anar al forn

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Fem el fumet
En una olla posem el cap del rap, el porro, la ceba, la pastanaga, uns grans d’all i julivert.  
Ho posem en fred, ho cobrim amb l'aigua i ho deixem bullir uns 25 minuts. Salem molt poc, al final. Parem el foc, colem i reservem.

Fem la maionesa
Preparem una maionesa posant al vas de la batedora un ou, 2 grans d’all picats, la sal i l’oli.
La fem com de costum i la reservem a la nevera. Hem de fer la quantitat necessària per a cobrir el rap.

Preparem l'oli d'all i julivert
En un morter piquem un gra d'all amb poc julivert. Un cop tot ben picat, hi afegim una mica d'oli d'oliva, barregem i reservem.

Preparem el rap
Pelem i tallem la ceba a la Juliana.
Posem oli a la cassola, afegim la ceba i l’ofeguem lentament, sense pressa, ha de quedar melosa i no ha de quedar fosca. La cocció de la ceba vol el seu temps.
Pelem i tallem les patates a rodanxes, tipus panadera.
Incorporem les patates a la cassola, salem, afegim un bon raig d'oli i seguim a foc suau. A mitja cocció afegim quatre cullerades de l'oli d'all i julivert.
Continuem la cocció a foc suau.

Encenem el forn a 210 Cº - 220 Cº.
Enfarinem el rap, que haurem salpebrat, i el cuinem sobre les patates. 
El farem dos o tres minuts per cada banda. Depenent de la mida de les cues, el courem més estona. A la cassola, no ha de faltar oli abundant.
Seguidament, ho mullem amb el fumet, cobrint lleugerament la base de la cassola.
Donem un cop de forn a la cassola. Comprovem el punt de cocció de les patates. És important que estiguin ben fetes.
Retirem la cassola del forn i cobrim el rap amb una capa fina de la maionesa que tenim reservada. 
Entrem de nou al forn i gratinem fins que el rap tingui un color daurat ben bonic.
Servim acabat de sortir del forn.

PER SABER-NE MÉS

Per avançar feina, podem fer la ceba amb antelació.

Aquesta recepta era un dels plats emblemàtics del restaurant S’ Auguer. Un dels millors restaurants de peix de Blanes. L’Eugenio i la Mila ens han rebut a casa seva i han compartit amb nosaltres plats, anècdotes i experiència.
El nostre agraïment per la seva disposició i generositat. Anirem compartint amb vosaltres les seves receptes. Un regal!

VIDEORECEPTA

La recepta en 3 minuts

 

RESULTAT A TAULA

Una recepta emblemàtica i boníssima que heu de cuinar!

Montse i Júlia