INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
1 pollastre de 1,700 kg (millor de pagès)
150 g de ceba
1 gra d'all
1 pebrot verd
3 o 4 tomàquets madurs
1/2 barra de canyella
1 culleradeta de sucre
100 ml d'oli d'oliva verge extra
Sal
Pebre negre
Per a la picada
10 o 12 ametlles torrades
1 o 2 grans d'all pelats
El fetge del pollastre (opcional)
PREPARACIÓ
Primer rentem el pollastre i el tallem a octaus. El passem per la flama per treure les restes de canons, si en queden. Salpebrem. Posem una cassola al foc amb l'oli. Enrossim el pollastre a foc mig. Si no ens hi cap tot, ho fem en dues vegades. Ens ha de quedar ben ros per tots els costats. Mentre coem el pollastre, piquem les cebes, els alls, el pebrot verd i ratllem els tomàquets. Quan el pollastre estigui fet, el treiem i reservem. En aquest punt, si cal, retirem de la cassola el greix que sobri i incorporem la ceba i els alls.Tot seguit, afegim un raig d'aigua perquè la ceba no s'enganxi i es desfaci el fons de la cassola. Deixem el sofregit que cogui lentament. Quan la ceba és rossa, afegim el pebrot verd, deixem coure uns minuts i afegim el tomàquet, una culleradeta de sucre, 1/2 barra de canyella i, si volem, el fetge. Continuem amb el sofregit. Si ens queda sec o s'enganxa, tirarem una mica d'aigua. Incorporem el pollastre que tenim reservat perquè agafi el gust del sofregit, i ho deixem coure uns minuts més. En aquest punt, ho podem deixar i continuar l'endemà.
Afegim aigua a la cassola, que no ens acabi de cobrir el pollastre, rectifiquem de sal. El deixem fer xup-xup 30 o 40 minuts.
Per fer la picada
Uns 10 minuts abans d'apagar el foc, fem una picada amb 1-2 grans d'all, 10 o 12 ametlles i el fetge (opcional). En un morter piquem els alls, afegim les ametlles pelades i ho treballem fins que ens quedi una massa homogènia. Afegim una mica del suc per deixatar la pasta i l'afegim a a la cassola. Deixem coure 10 minuts més i apaguem el foc. Ha de quedar el pollastre amb suc.
PER SABER-NE MÉS
Aquest era un clàssic que l'àvia Francisca feia com a segon plat per a la Festa Major de Blanes. El primer plat era un pastís de truita o unes gambes de Blanes. És un pollastre que hem de fer amb temps i paciència. Enrossir el pollastre 1/2 hora, el sofregit 30-45 minuts i el xup-xup final 30-40 minuts. Heu de preveure unes 2 hores.
RESULTAT
Un plat de pollastre de Festa Major, idoni per sucar-hi pa!. El podem deixar mig cuinat o cuinat del tot el dia abans.
Montse