INGREDIENTS PER A 6 PERSONES

1 pollastre de 2 kg (millor de pagès)
500 g de rossinyols frescos o 2 pots de  rossinyols o bolets variats
150 g de ceba
1 gra d'all
1 pebrot verd
3 o 4 tomàquets madurs
1/2 canó de canyella
1 culleradeta de sucre
100 ml d'oli d'oliva verge extra
Sal

Per a la picada

10 ametlles torrades
2 grans d'all pelats
2 branquetes de julivert

Per fer els bolets
Rentem els bolets, els deixem escórrer i els saltem en una paella a part. Deixem que treguin l'aigua i abans que quedin secs, parem el foc. Reservem. 

PREPARACIÓ

Comprem el pollastre tallat a octaus. El passem per la flama per treure les restes de ploma, si en queden. Salpebrem. Posem una cassola al foc amb l'oli. Enrossim el pollastre a foc mig. Si no ens hi cap tot, ho fem en dues vegades. Ens ha de quedar ben ros per tots els costats. Mentre coem el pollastre, piquem les cebes, els alls, el pebrot verd i ratllem els tomàquets. Quan el pollastre sigui ros, el traiem i reservem. En aquest punt, si cal, retirem de la cassola el greix que sobri i incorporem la ceba i els alls. Tot seguit afegim un raig d'aigua perquè la ceba no s'enganxi i es desfaci a la cassola. Deixem coure lentament. Quan la ceba comença a quedar rossa, incorporem el pebrot verd, deixem coure uns minuts; afegim el tomàquet, una culleradeta de sucre i la canyella. Continuem amb el sofregit. Si ens queda sec o s'enganxa, mullem amb una mica d'aigua. Incorporem el pollastre reservat perquè agafi el gust del sofregit i ho deixem coure uns minuts més. En aquest punt, ho podem deixar i continuar l'endemà.


Afegim aigua a la cassola, que no cobreixi el pollastre. El deixem fer xup-xup 30 o 40 minuts i rectifiquem de sal. Quan faltin 10 minuts  per acabar, afegim els bolets i seguidament la picada.


Per fer la picada
En un morter piquem els alls, les ametlles pelades i ho treballem fins que ens quedi una massa homogènia. La deixatem amb una mica de suc de la cassola i l'afegim a a la cassola. Deixem coure 10 minuts més i apaguem el foc. Ha de quedar el pollastre amb suc.

PER SABER-NE MÉS

És un plat que hem de fer amb temps i paciència. Enrossir el pollastre 1/2 hora, el sofregit 30-45 minuts i el xup-xup final 30-40 minuts. Hem de preveure unes 2 hores. És millor cuinar-lo d'un dia per l'altre.

RESULTAT
Un plat de festa, per sucar-hi pa i llepar-se els dits.

Montse