Pollastre amb peres

INGREDIENTS PER 6 o 7 PERSONES

Un pollastre de pagès que pesi més de 2kg
2 o 3 tomàquets de penjar ( o 150 g de tomàquet natural triturat)
2 o 3 cebes
1 cabeça d'alls
1 pastanaga
1 porro petit (la part blanca)
Sal
Pebre negre mòlt
150 ml d'oli d'oliva verge extra
Un manat d'herbes (llor, farigola, sàlvia, romaní...)
½ canó de canyella
150 ml de brandi o vi ranci
PER ACOMPANYAR
6 o 7 peres (fortes i més aviat verdes)
PER FER LA PICADA
1 gra d'all
12 ametlles torrades i pelades
1 cullerada de pinyons

PREPARACIÓ I COCCIÓ DEL POLLASTRE

Pelem les peres i les bullim senceres. Han de quedar poc fetes perquè després han de coure amb el pollastre. Les bullim uns 15 minuts i les reservem.
Demanem a la carnisseria que ens tallin el pollastre a octaus i ens separin les ales dels pits. Polim el pollastre, el passem per la flama per treure les restes de canons, si en queden. El passem per aigua i el deixem escórrer. L'eixuguem amb paper de cuina i el salpebrem.
Agafem una cassola de mida adient, posem l'oli, el pollastre, les verdures senceres (si són grosses, les tallem en dos), les herbes i la canyella. Encenem el foc i rostim el pollastre a foc lent uns 45 minuts. Incorporem el brandi i el deixem evaporar. Retirem el pollastre, descartem les herbes i la canyella. Triturem el fons del rostit i les verdures amb la batedora elèctrica i ho afinem amb el colador xinès; si el suc és massa espès, afegim una mica d'aigua calenta a dintre colador per recuperar bé la salsa. Descartem les restes de fibra que ens han quedat a dins del colador.
A la mateixa cassola tornem a posar el pollastre, afegim la salsa i encenem el foc. Si hi ha poc suc o és massa espès afegim una mica d'aigua. Ho deixem coure a foc suau fins que en punxar-lo amb la forquilla el trobem tou i al punt. Ha de coure uns 30 minuts aprox.

AFEGIM LES PERES

Quan faltin 15 minuts per acabar, afegirem les peres tallades en dos al llarg. Hem de vigilar que no siguin gaire madures i no les hem de bullir massa; es podrien desfer!



AFEGIM LA PICADA

Preparem tots els ingredients de la picada al vas de la batedora i ho triturem amb una mica del suc de la cassola. També ho podem fer amb el morter manual. Incorporem la picada a la cassola. Rectifiquem de sal, deixem fer xup-xup 15 minuts i apaguem el foc.

 

PER SABER-NE MÉS

Aquest plat el podem fer amb un o dos dies d'antelació. Si ho fem així, reservarem les peres bullides a part i les hi posarem el mateix dia; la picada també la farem el mateix dia. Cal tenir en compte que estem cuinant un pollastre de pagès gros i de carn contundent. Els pollastres petits i de granja, no aguanten aquestes coccions, es desfan. Aquest plat, és un clàssic de la meva mare que l'ha cuinat tota la vida; un d'aquells tresors culinaris que va aprendre d'oïda mentre treballava de ben petita a la fàbrica tèxtil de Malgrat de Mar. A casa teníem galliner i la mare criava els pollastres, els sacrificava i els cuinava.

 

RESULTAT A TAULA

Un gran plat de festa; cuineu-lo i no us el deixeu perdre. Què vagi de gust!

Júlia

 

Galeria d'imatges: