Verada / Morraja

 La verada variada o vidriada, Diplodus vulgaris (Cast: mojarra, vidriada, sargo, sargo mojarra), és un peix teleosti de la família dels espàrids i de l'ordre dels perciformes.

Te el cos ovalat i comprimit lateralment, el morro és agut i la boca és una mica protràctil i disposa d'incisius i molars. El dors és de color marró. Els costats són platejats amb 7-9 línies longitudinals daurades. Té una taca negra molt grossa a la part posterior del cap (des de la línia dorsal fins a l'angle de l'opercle), i té una altra taca negra a la base del peduncle caudal; present, d'altra banda, a tot el gènere).

Mida:  Pot arribar als 45 cm de llargària total i assolir els 1.300 g de pes

Hàbitat i reproducció: És freqüent a les costes del mar Mediterrani. És una espècie litoral costanera que viu als rompents, als ports i a fons rocallosos fins als 60 m, però es troba principalment entre els 2 i els 25 metres. Pot trobar-se a praderies i a fons sorrencs.

És hermafrodita proteràndric. A 2 anys, i quan fa 17 cm, ja és madur sexualment. Es reprodueix durant la tardor. Els ous i les larves són planctòniques. S'alimenta de crustacis, cucs, mol·luscs i algues. És una espècie gregària que forma moles molt nombroses i sedentàries, fins i tot amb altres espàrids.

A zones amb fort pendent forma moles molt nombroses en aigües lliures.

Tècniques de Pesca: Es captura amb tremalls, volantí i palangre.

Font: museudelapesca.org, Pescats Nets i Menjats, de Ramon Doll, wikipedia.

RECEPTES

És un altre excel·lent peix per fer a la brasa, fregit o per coure al forn. Els petits poden fer un bon brou, i amb els de mida mitjana es pot preparar un suquet.