Peix espasa / emperador

El peix espasa, peix d'espasa, emperador, esparró al rossellonèsXiphias gladius ( cast.: pez espada, emperador, espadarte). És un peix teleosti de l'ordre dels perciformes i de la família dels xífids, amb el maxil·lar prolongat en forma d'espasa, fort i ràpid i de costums pelàgics.

Té el cos robust, allargat i cilíndric. Es distingeix principalment per la perllongació del morro superior en forma d'espasa horitzontal, que pot arribar a ser una tercera part de la llargada del seu cos. La mandíbula inferior és més curta. Aleta caudal en forma de mitja lluna. Els exemplars adults ténen el cos sense escates. Té el llom de color negre marronós al dors i costats, que s'aclareix progressivament fins al ventre.

La seva carn és molt apreciada, magra, tendra y delicada. Es troba regularment als mercats, i es comercialitza fresc, refrigerat, congelat, fumat i en conserva. També s'empra l'oli del seu fetge. Els grans cúmuls de mercuri als individus grans són una limitació al consum.

Mida: La talla màxima és de 4 a 6 m, comuna entre 80 i 220 cm.

Hàbitat 
El trobem de 0 a 800 m de fondària, generalment solitari, de vegades en petits grups. Efectua migracions entre aigües temperades, on s'alimenta; i aigües fredes, on es reprodueix. Té un comportament bastant agressiu, i s'alimenta principalment d'una gran varietat de peixos pelàgics que formen moles, i també d'espècies demersals, així com de crustacis i calamars. Es troba a tot el planeta en aigües tropicals i temperades.

Época: Habita a la zona d'alta mar i s'apropa a la costa per fresar a la primavera-estiu.

Tècniques de pesca
Pesca semi industrial, artesanal i esportiva; amb palangres de superfície, soltes, curricà, arts d'arrossegament, encerclament, arts de platja, tresmalls, línies de mà, canya i arpons.
La talla mínima legal de captura és de 120 cm, des de la punta del maxil·lar inferior fins a l'extrem posterior del radi més petit de l'aleta caudal.

Font: Museudelapesca.org,Pescats Nets i Menjats de Ramon Doll.

RECEPTES
Peix espasa amb menta i julivert