El rap ros: Lophius piscatorius, i el rap negre: Lophius budegassa (cast.: rape).  Es comercialitzen sempre sense estómac ni budells i es col·loquen en caixes i taulells panxa enlaire per tal que es distingeixi clarament el color de la pell i del peritoneu. El rap ros el te de color negre i el rap negre de color blanc. Ambdues espècies estan protegides i són inconfusibles. Cal saber distingir-los per una qüestió d'interès gastronòmic. La carn del rap negre és més gustosa que la del rap ros, per una altra banda, la carn del rap ros durant la cocció desprèn gran quantitat d'aigua i, conseqüentment, el seu volum minva. Aquests dos fets fan que el rap negre sigui força més cotitzat.

Mida: Tots els Lophius tenen talla mínima legal: 30 cm. Talla màxima: 1,5 m.

Hàbitat: Viu en aigües profundes sobre el fons marí, en un rang de profunditat entre 20 i 1.000 metres. Tot i que es troba també  en fons rocosos, prefereix els sòls sorrencs i fangosos, en els que roman semienterrat i quiet esperant les seves preses (congres, lluernes, rajades etc.), amb el moviment del cimbell terminal que els caracteritza.

Època i reproducció: En l'aparellament el mascle és més petit que la femella, el mascle mossega a la femella i s'uneix al seu cos, aviat el mascle es converteix només en un embalum fertilitzador d'ous.

Tècniques de pesca: Es captura principalment amb art de bou i palangre de fons.

RECEPTES:
El podem cuinar de mil maneres, amb suquets, al forn,  a la planxa, fregit... El cap del rap el podem fer servir per brou, fumet o per fer sopa de peix.

Rap de Blanes rostit amb oli de pistatxo i pernil ibèric