El congre, Conger conger, (cast.:congrio), és un peix blau, la seva textura és fina i suau. Als Països Catalans el congre és un peix apreciat des de temps antics i tradicionalment es menjava bullit. Si el congre és gran el podem cuinar de moltes maneres. Pot ser un dels ingredients essencials d'una bona sarsuela de peix, (plat on es barregen trossos de diferents peixos poc comuns i que té un paper extraordinari a la gastronomia tradicional). El podem cuinar amb arrossos, cassoletes i a la planxa. La part millor per guisar és la que va des del cap fins al  forat que té a la panxa. La cua té molta espina; aquesta part i el cap, la reservem per fer un molt bon fumet.

Mida:Les femelles poden arribar a pesar 40 kg.

Hàbitat: El congre es troba al litoral rocós, des de poca fondària  fins a 500 m, amagat als caus.Encara que també el podem trobar sobre fons fangosos. S'alimenta de peixos, crustacis, mol·luscs i calamars.

Època: Tot l'any.

Reproducció: Es reprodueix un sol cop a la seva vida, després es descalcifica i mor. Una femella pot pondre entre 3 i 6 milions d'ous.

Tècniques de pesca: La pesca pot ésser artesanal, semiindustrial i esportiva amb arts de platja, tresmalls de fons, d'arrossegament i palangres.

 

RECEPTES:

Congre amb pèsols