Alatxa

L’alatxa (Sardinella aurita)  (Castellà alacha) Presenta un cos fusiforme, allargat i aplanat als costats. No té línia lateral. Posseeix dues escates  grosses i transparents a cada costat de la base de l'aleta caudal. El dors és de color blau i el ventre pren una coloració platejada. Els costats estan travessats per una banda daurada que desapareix ràpidament després de morir. Es diferencia de la sardina per tenir l'opercle llis amb una sola estria i la vora de l'obertura branquial  amb dos bonys.

 

Mida: La talla màxima en els mascles és de 31 cm i pot arribar als 229 g de pes. La talla comercial és a partir dels 15 cm.

Hàbitat: És un peix pelàgic costaner que forma bancs molt nombrosos. La seua distribució batimètrica va des de la superfície fins als 350 m. Durant l'estiu és quan es troba més a prop del litoral.

Reproducció: Té lloc a l'estiu, quan la temperatura superficial és màxima. Els ous són pelàgics.

Tècniques de pesca:  Es pesca de nit amb arts de cercle. El banc és atret per la llum. 

 

Gastronomìa: No te cap interés gastronomic, és molt rar trobar-la als mercats llevat dels de les Illes Balears on es pesca especialment. S'utilitza com esquer per pescar pop, tonyines... La major part de les captures es destina a la farina de peix.