Orada

Orada: Sparus aurata,(cast.: dorada, pargo dorado, mucharreta, mazote, zapatilla). És un peix de la família dels espàrids. Té el cap gros i els ulls petits, el cos ovalat, alt i comprimit lateralment. És de color gris platejat, més fosc al dors i més clar a la panxa. El cap és gran, arrodonit i amb la vora dorsal corbada. Té una gran taca negra a l'inici de la línia lateral.
Mida: Els exemplars més vells poden pesar 17 kg i medir 70 cm de longitud, però la mida normal és de 35 cm. La talla mínima legal de pesca és de 20 cm. Pot viure uns11 anys.


Reproducció: És un peix hermafrodita, tots els exemplars quan neixen són mascles i al cap de dos anys es converteixen en femelles. Es reprodueix entre els mesos d'octubre a febrer.
Com que és una espècie d'aigües temperades, es pot criar en piscifactories a la Mediterrània. En aquestes granges, les femelles reproductores poden pondre fins a 2 milions d'ous per cada quilo de pes.


Hàbitat: És un peix força sedentari. Viu sobre fons de sorra, roques o posidònies dels 0 als 150 m de fondària. A la primavera, pot fer incursions en llacunes i estuaris d'aigües salabroses i dolces.
Tècniques de pesca: Es captura amb canya, soltes, tresmalls, pesca submarina i, menys sovint, arrossegament.


RECEPTES: En funció de la mida, el podem fer a la brasa, a la planxa, al forn, a la sal ...

Orada salvatge al forn amb patates


Referències: Pescats, nets i menjats, de Ramon Doll; Sin mala espina, de Lydia Chaparro. Enciclopèdia Catalana.

 

Montse