El serrà o serranet. Serranus cabrilla. (Cast.: serrano/cabrilla/vaquita). És un peix de la família dels serrànids. És de color rogenc amb ratlles horitzontals grogues a la part inferior de cada costat. Espècie molt comuna i de carn bona però no gaire apreciada al litoral dels Països Catalans. Es troba ocasionalment als mercats formant part de la morralla. També s'empra com a farina de peix.
Mida: La talla màxima és de 40 cm.


Hàbitat: Viu a la plataforma continental i al talús, entre els 10 i 50 m. En el litoral viu a praderies marines, entre els esculls i a fons rocosos. A majors fondàries apareix a fons rocosos i sorrencs. És molt voraç i s'alimenta de peixos, crustacis, anèl•lids i mol•luscs. Com altres serranus és hermafrodita simultani. La maduresa sexual arriba als 4 anys quan fa 15 cm. Es reprodueix entre els mesos de la primavera i de l'estiu. És durant l'època calorosa quan és més abundant


Tècniques de pesca: Els professionals els capturen amb nansa, arrossegament, tresmalls i palangre. Esportivament és una espècie molt preuada a la pesca amb volantí.


RECEPTES
Els de mida mitjana i grossa els podem fer fregits. Els petits s'utilitzen per fer brou i sopa de peix.