El gall o gall de Sant Pere Zeus faber (cast.: pez de San Pedro, gallo de mar). És un peix singular, d'esquelet ossi, de l'ordre dels zeïformes, amb una boca molt grossa, molt enginyosa, extensible i retràctil. Té el cap molt gros i el cos comprimit i rugós amb una taca rodona de color negre a cada costat. Presenta petits escuts ossis en forma de punxes agudes a la base de l'aleta anal i dorsal. Comú a les costes dels Països Catalans, és força apreciat per la seva carn.

Mida: Mesura de 30 a 50 cm de llargària total i pot pesar uns 2 kg. Les femelles poden arribar als 65 cm amb un pes de 8 kg.


Hàbitat: Viu als fons de sorra i llim de la plataforma continental entre els 100 i 200 m de fondària. Ocasionalment se'n poden trobar a les praderies de Posidònia a partir dels 30 m. Arriba a la maduresa sexual entre els 3 i els 4 anys i es reprodueix entre els mesos de novembre i maig. Els ous són pelàgics.

Tècniques de pesca: Es captura amb arts d'arrossegament, tresmalls i palangres. Esportivament es pesca amb volantí i curricà de fons.

RECEPTES

El podem fer marinat, al forn, a la planxa, amb suquet...