Llamàntol

Llamàntol, llobregant, Homarus gammarus (cast.: bogavante). És un parent llunyà de la llagosta. La carn és molt apreciada. Tot i que és una espècie que es pot trobar al Mediterrani, gairebé tot el llamàntol que es troba al mercat procedeix d'altres països com el Canadà, el Regne Unit ...

Mida: La llargada mitjana d'un adult és d'uns 23 cm i  700 a 900 g, tot i que es poden trobar exemplar molt més grans. Creixen durant tota la vida i poden viure molts anys, fet que els permet aconseguir dimensions gegants. És el més gran dels crustacis europeus.
L'exemplar de la fotografia va ser pescat,  el juny de 2020, per  l'embarcació de l'Avi Joan a la costa de Badalona.


Hàbitat: Els llamàntols viuen en fons rocosos, sorrencs o fangosos des de la línia costanera fins més enllà de la plataforma continental, a uns 150 m de profunditat. Rarament es troba més enllà dels 50 m de fondària. Generalment viuen de manera solitària en esquerdes o en caus sota les roques.

Tècniques de pesca: Es captura amb tresmalls o amb nanses.

Curiositats: Els llamàntols es compren vius. Al mercat, les pinces es mantenen tancades amb gomes per evitar el greu perill que representen durant la manipulació. Quan es cou la closca agafa un color vermellós.

 

RECEPTES:

Llobregant a la mar