Cap roig

L'escórpora, cap-roig, polla, rascassa,  Scorpaena scrofa, (Cast: Cabracho, rascacio, escorpina). És un peix de la família dels escorpènids. Cos gros, boterut  i robust a la regió anterior i una mica aplanat lateralment a la posterior. Té el cap bastant gros, recobert d'espines i de penjolls de pell, que també poden trobar-se sobre el cos i a la mandíbula inferior. Boca gran i obliqua. Cos i aletes vermells, sovint rosats o ataronjats, amb taques fosques. Una taca negra a l'aleta dorsal. La seva carn és excel·lent.

Mida: Els exemplars més vells poden arribar als 50 cm de llargada; encara que la mida més freqüent és de 30 cm.

Hàbitat: Viu sobre fons rocosos, de fang, sorra i de Posidònia fins a 370 m de profunditat. La prodigiosa facilitat que té de poder-se ocultar, prenent la coloració dels fons en què es troba, li permet caçar peces que se li posen a l'abast, mentre es queda quiet i vigila. S'alimenta de petits peixos, crustacis i mol·luscs. 

Reproducció: Es reprodueix de maig a agost. Es troba a la Mediterrània, excepte a la mar Negra,  l'Atlàntic oriental, les illes Britàniques, al Senegal, incloses les illes Açores, Madeira, Canàries i Cap Verd.

Tècniques de pesca: Es captura amb soltes, tresmalls, palangres i bous d'arrossegament. En cas de picada, la seva punxada és veritablement dolorosa.

Fonts: Wikipedia, museudelapesca.org,  Peces de Mar de la Península Ibérica, Pescats Nets i Menjats de Ramon Doll.

Receptes: És un peix molt apreciat, ideal per fer plats mariners com ara suquets, arrossos, sopes, bullabessa i el pastís d'escórpora. A la planxa boníssim!