Oblada

Oblada melanura (Linnaeus, 1758) ( Cast. Oblada)  Te el cos ovalat i aplanat lateralment. Rostre curt. Aleta caudal bifurcada. Color gris argentat amb irisacions blavoses. Una taca gran, vorejada de blanc, sobre la base de la cua. Carn apreciada.

Distribució
Viu sobre fons de roques i herbeis de Posidonia fins als 40 m. S'alimenta d'algues, crustacis, mol'luscs i cucs. Es reprodueix d'abril a juny, és hermafrodita i la reproducció té lloc entre els mesos d'abril i juny.  La fecundació és externa i les larves romanen en el plàncton fins a finals d'estiu.] Es troba a la Mediterrània (rarament a la mar Negra). A l'Atlàntic oriental, del golf de Biscaia a Angola, incloses les illes Madeira, Canàries i Cap Verd. La talla màxima és de 30cm , la comuna de 15 a 20 cm.

 

Sistemes de pesca
És capturada amb soltes, tresmalls, canya de pescar i bromejada, entre altres tècniques. La de la imatge l'ha pescat el Martí Alúm amb spinning.

 

Receptes:
La seva carn, de bona qualitat i fàcilment digerible és una mica insípida. És per això que les receptes de cuina a base d'aquest peix blanc solen tindre com a ingredients herbes aromàtiques (com ara, menta, romaní, farigola, llorer, etc.) i espècies (entre d'altres, el pebre). També és emprada en escabetx i hom diu que al vapor adquireix un sabor més delicat que fregida.

 

Font: museudelapesca.org / wikipedia