Amanida russa

INGREDIENTS PER A 4 o 5 PERSONES

600 g de patates
200 g de pastanagues
50 g de pèsols
100 g de mongetes tendres
3 ous durs
50 g d’olives farcides d’anxova
150 g de tonyina o bonítol en conserva, amb oli d’oliva
300 g de maionesa
Sal
Aigua mineral o filtrada
Cogombrets en vinagre
Un pot de tires de pebrots del piquillo 
Pebre vermell dolç 

 

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Posem aigua a bullir amb sal.
Posem les patates i les pastanagues netes i sense pelar (les pastanagues tampoc). Ho coem uns 30 minuts, comprovem la cocció i ho deixem refredar a la mateixa aigua.
En un cassó a banda, bullirem amb aigua i sal les mongetes tendres tallades a trossos petits 5 minuts, afegirem els pèsols i continuarem la cocció 5 minuts més.
Escorrem les verdures i refredem.
Pelem les patates, les pastanagues i els ous, ho tallem tot a daus petits.
En un bol, barregem totes les verdures, l’ou dur picat, la tonyina esmicolada i escorreguda, les olives farcides i uns cogombrets tallats petits.
Afegim la maionesa i barregem bé. Amb la maionesa podem incorporem tires de pebrot del piquillo. Incorporem més maionesa fins que la barreja estigui al nostre gust. Guardem a la nevera i la servim ben freda. 

Al moment de servir, guarnim amb unes olives, tires de pebrot del piquillo i una mica de pebre vermell.

 

PER SABER-NE MÉS

Hi queda bé les tires de pebrot del piquillo o pebrot escalivat o uns filets d’anxova. Els cogombrets en conserva tallats petits també hi queden molt bé. Podem substituir la tonyina per daus de pernil dolç, gambetes pelades, daus de pollastre cuit...

L’amanida russa no té un origen massa clar. És molt popular a tot el món i hi ha moltes versions. També és coneguda com l’amanida Olivier; cuiner rus d’origen francobelga que la va popularitzar. Al restaurant Hermitage de Moscou, servien una amanida feta amb carn cuita de gall salvatge, cérvol, perdiu, caviar, llagosta, llengua de vedella, amb una maionesa amb mostassa i espècies. Segons explica al seu llibre Maria Mestayer, Marquesa de Parabere, també s’hi posava remolatxa, esturió fumat i pernil d’os entre altres ingredients. Per fer aquesta amanida ens hem basat en el llibre de la Carme Ruscalleda; la Màgia de la Cuina, amb unes divertides il·lustracions de la Pilarín Bayés.

 

VIDEORECEPTA

Amanida russaLa recepta en 1 minut

 

RESULTAT A TAULA

L’amanida russa de tota la vida amb algun toc original. Bona a l’estiu i tot l’any. Què vagi de gust!

 

Júlia i Montse