INGREDIENTS PER A 5 o 6 PERSONES
 1 paquet de pasta filo
 1 kg d'espinacs de mida petita, frescos i tendres
 400 g de formatge grec Feta
 3 ous de 50 g
 Unes fulles de menta fresca picades
 Orenga sec
 Pebre negre mòlt
 Sal, poca
 2 grans d'all picats
 50 ml d'oli d'oliva verge extra

 

 

 

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Preparació del farcit
Rentem els espinacs i els escaldem uns 2 minuts en aigua bullint, Els posem en una escorredora per tal que perdin l'excés d'aigua. Pressionem amb la mà.
Traiem la pasta filo de la nevera. Obrirem el paquet al moment just d'utilitzar-la.
En un bol gran, esmicolem el formatge amb les mans. Ha de quedar engrunat. Afegim els ous, la menta, l'orenga, la sal, el pebre, l'all i l'oli. Ho barregem bé amb la forquilla. Incorporem els espinacs ben escorreguts i barregem. Ja tenim el farcit llest.


Encenem el forn a 150 ºC. Preparem una safata rectangular i la pinzellem amb oli. Obrim el paquet de pasta filo.

Pinzellem amb oli la làmina de pasta filo i la dipositem a la safata. La part untada ens ha de quedar a la part superior. Anirem repetint la mateixa operació: untar un full de pasta i posar-lo a sobre de l'anterior, fins a la meitat del paquet. La pasta ens ha de sobresortir pels costats de la safata.


Abocarem el contingut del bol a sobre dels fulls, ho repartirem de manera uniforme i allisarem la superfície.
La pasta que ens sobresurt pels costats, la doblegarem a sobre del farcit, com si emboliquéssim un paquet i ens faltés paper.
Un cop fet això, continuarem pinzellant la resta de fulls de pasta filo per acabar de cobrir el farcit. Com que la pasta ens sobresortirà, quan acabem tot el paquet, la  doblegarem amb les mans o amb l'ajuda d'una espàtula per que ens quedi ben posada a sota.
Tindrem el forn calent a 150 ºC, temperatura dalt i baix, alçada 2, comptant des de sota. Entrem la safata al forn i la deixem uns 35 minuts. Ha de tenir un aspecte daurat.

PER SABER-NE MÉS
Encendrem el forn quan tinguem el farcit fet. Compte amb la sal, el formatge feta ja és força salat. La pasta filo se seca ràpidament, obrirem el paquet al moment d'utilitzar-la i la taparem amb un drap de cuina humit. Amb un drap de cotó esbandit i escorregut al màxim, la pasta no s'asseca.
El pas d'anar untant amb oli els fulls de pasta filo és el més important. Si ho fem bé, els fulls ens quedaran separats i cruixents. Si marquem les porcions del pastís amb la punta d'un ganivet, només les capes superiors sense arribar al farcit, ens resultarà més fàcil servir-lo.
Hem utilitzat una safata rectangular de vidre de 20 cm x 30 cm. Si  sobra pastís, es conserva bé a la nevera i escalfat al forn o al microones, queda bo i cruixent.
Aquesta recepta ens va arribar de les mans de la meva germana Maribel, recepta familiar d'un amic  grec.


RESULTAT A TAULA
Una estupenda manera de menjar espinacs. Queda molt bé acompanyat d'una amanida de tomàquet. Un pastís salat delicat i molt bo. Què vagi de gust!


Júlia