Pan casero

INGREDIENTS

290 ml d'aigua
250 g de farina de força
250 g de farina de pastisseria
10 g de sal
50 g de massa mare
12,5 de llevat fresc

Per fer la massa mare
Farina d'espelta i aigua mineral (mireu el post de massa mare)

Estris
Una cassola de ferro tipus cocota (cocotte)
Un robot de cuina

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Per fer aquest pa, hem utilitzat el robot Thermomix. Es pot fer la massa amb un altre tipus de robot o pastar-la a mà.

Pastat amb Thermomix
Posem al vas del robot 290 ml d'aigua. Afegim la farina, la sal, el llevat fresc (esmicolat amb els dits), i la massa mare.

Programem 10 minuts, amb el vas tapat, velocitat espiga.

LLevat de la massa
Un cop feta la massa, enfarinem el taulell, bolquem la massa i li donem forma.
La deixem en un bol, tapada fins que dobli el volum (30-40 minuts).
La posem damunt del taulell enfarinat i la pastem durant un parell de minuts amb suavitat. La tornem a deixar dins del bol, tapada fins que torni a doblar el volum.

Per al llevat de la massa, és millor deixar-la a un lloc càlid. A l'estiu és molt més fàcil per la temperatura.
Hi ha forns que tenen l'opció "deixar pujar la massa". L'hem deixat llevar dins del forn a 30 ºC, 40-45 minuts el primer cop i 30 minuts el segon cop.

Cocció del pa
Escalfem el forn a 225 ºC, amb l'olla buida a dins.
Quant tinguem el forn a punt, amb les mans enfarinades, traiem la massa del bol amb suavitat, la posem al taulell enfarinat i, sense remenar-la massa, li donem forma i fem una creu amb un ganivet esmolat.
Ràpidament traiem l'olla de ferro del forn, hi posem dins el pa i l'entrem al forn a 225 ºC.
Si el forn ho permet, donem un cop de vapor al moment d'entrar l'olla. Si no hi ha aquesta opció, posem una safata o un cassó amb aigua per donar humitat.
Passats 5 minuts, tapem l'olla de ferro i deixem coure 40 minuts.
Destapem l'olla, el nostre pa ja fa goig. El deixem una estona més fins que el pa estigui daurat al nostre gust.
El traiem del forn i el deixem reposar a temperatura ambient.


PER SABER-NE MÉS

Segons el professor Mihály Csíkszentmihályi, de la Universitat de Claremont, als EUA, "fer pa a casa és atrapar la felicitat amb les mans" . Ell explica que “Els canvis neurològics que es produeixen al cervell, quan es fa una activitat absorbent -com ara fer pa-, activen el sistema de recompensa i plaer del cervell”.
Us podem dir que funciona, traure el teu propi pa del forn és tot un plaer. Us recomanem provar-ho.

LA RECEPTA EN UN MINUT

Pa amb massa mareVIDEORECEPTA

 

 


RESULTAT A TAULA

Un pa casolà amb crosta cruixent, boníssim!

 

Montse i Júlia