Paella per  a 20 persones

INGREDIENTS PER A 20 PERSONES

1,5 kg de sípia
500 g  de canada 
700 g d'escamarlans
500 g de musclos
25  salsitxes
1/2 pollastre
5 cebes
1 cabeça d'alls
2 pebrots verds
1 pebrot vermell
1 pot de tomàquet triturat de 400 g
1 pot de tomàquet fregit de 560 g
2 kg d'arròs
Oli d'oliva verge
Sal

Per fer el brou
1 cap d'escòrpora
700 g de peix de roca
2 cebes
1 cabeça d'alls
1 porro
Oli d'oliva verge
3 nyores
5 l d'aigua mineral o filtrada

ESTRIS
1 paella 
1 paellero
1 olla gran per fer 5 l de brou.


PREPARACIÓ I COCCIÓ

Preparació del brou

Cobrim el fons de l'olla amb oli, afegim el peix net, les cebes tallades a quarts, els grans d'all sense pelar i el porro tallat a trossos. No hi posem sal.
Escalfem l'oli i remenem amb espàtula de fusta fins que el peix es comenci a agafar al fons de l'olla. En aquest punt, afegim 5 litres d'aigua i deixem que bulli amb alegria uns 25 minuts. Quan faltin uns 10 minuts per acabar, afegim les nyores senceres. Passats els 25 minuts, parem el foc i deixem refredar el brou. El colem i el guardem en ampolles d'aigua buides. Així podem mesurar el brou quan fem l'arròs. Reservem les nyores.

PREPARACIÓ DE LA PAELLA
Demanem a la peixateria que ens netegin la sípia i ens guardin la bossa de la melsa. El mateix amb les canades, però sense la melsa. Tallem la sípia a talls petits i reservem. Tallem les canades a rodanxes i les reservem. Netegem els musclos, els posem en una cassola amb un raig d'aigua mineral, tapem, encenem el foc i esperem que s'obrin. Parem el foc i els deixem refredar. Traiem una clova dels musclos, els posem en una plata i guardem el suc. 

Preparem el sofregit
Pelem les cebes, les piquem i reservem. Fem el mateix amb els alls i els pebrots.
Posem uns 500 ml d'oli a la paella, l'escalfem, saltem els escamarlans un moment, just per aromatitzar l'oli. Retirem i reservem. Hi posem les salsitxes i el pollastre, que ja tindrem tallat i salat. Quan tota la carn estigui ben rossa, retirem i reservem.
Afegim a la paella la sípia i la canada, donem uns tombs i, quan comenci a saltar, afegim la ceba i la sofregim a foc suau. A mitja cocció incorporem el pebrot i l'all picat i continuem el sofregit a foc suau. Podem afegir un cullerot de brou si s'agafa o queda massa sec. Mentre el sofregit va fent, tallem les nyores per la meitat, retirem les llavors i, amb una cullereta, traiem la polpa i reservem. Quan el pebrot està ben cuit, afegim el tomàquet natural, la polpa de les nyores i la melsa de la sípia. Sofregim a foc suau. Finalment, afegim el tomàquet fregit. Posem a punt de sal el sofregit. Deixem uns minuts més, incorporem la carn i ja tenim el sofregit llest. 
Si no hem d'afegir l'arròs, parem el foc i tapem la paella amb paper d'alumini fins al moment d'acabar.

Preparem la paella
Mesurem 4,5 litres de brou i l'escalfem. Escalfem també el sofregit, si el veiem massa sec, afegim una mica de brou. Hi tirem l'arròs i remenem. Afegim el brou que tenim preparat i el suc dels musclos. Hi posem sal. Deixem coure l'arròs 15 minuts. Uns minuts abans d'acabar tastem el punt de sal, afegim els musclos i els escamarlans. Parem el foc, deixem reposar uns minuts i servim.

PER SABER-NE MÉS

Abans de començar, és important que la mida de la paella sigui l'adient i que estigui ben anivellada. El brou el podem tenir preparat amb antelació i conservar-lo a la nevera.
En ser una paella gran, millor remenar-la de tant en tant per evitar que s'aferri. Si falta brou, sempre en podem afegir.
Aquestes quantitats són per a 20 persones, si volem fer una paella més gran, haurem d'augmentar les quantitats proporcionalment.

RESULTAT A TAULA
Una paella per 20, que triomfarà! 

Montse i Júlia