Arròs de l'àvia Francisca

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

500 g d'arròs 
4 escamarlans grossos
400 g de sèpia
300 g de musclos
2  cebes
2 grans d'all
1 pebrot verd
5 tomàquets madurs 
Oli d'oliva verge
Sal
Vi ranci 

Per al brou
Peix de roca
1 ceba
2 grans d'all
Aigua
Oli d'oliva verge
Sal


PREPARACIÓ I COCCIÓ


Brou de peix

Posem al foc una olla amb una mica d'oli.
Hi afegim el peix, una ceba tallada a trossos i un parell de grans d'all. Deixem coure el peix i, quan s'agafa al fons de l'olla, hi afegim l'aigua i ho deixem bullir 25 minuts. Parem el foc i el deixem reposar uns 30 minuts.
Mentrestant, fem el sofregit de l'arròs.

Preparació de l'arròs

Posem els musclos  en una cassola, hi afegim molt poca aigua, tapem, encenem el foc, els deixem 3 o 4 minuts fins que s'obrin i els reservem. L'aigua que han deixat anar l'afegim al brou.
Rentem  i tallem la sípia a trossos petits, i reservem la melsa. Si fem servir calamar o canada, tallarem a rodelles.
Piquem la ceba, el pebrot verd i ratllem el tomàquet.

En una paella escalfem l'oli i hi posem els escamarlans un minut, per aromatitzar oli. Els retirem i reservem.
Afegim a aquest oli, el calamar o la sípia. Si fem servir calamar, el saltem 2 o 3 minuts i el reservem amb els escamarlans.
Afegim la sípia tallada i la deixem coure. Si és molt gruixuda, hi afegim una mica de brou i la deixem fins que quedi tova.
Quan tenim la sípia cuita, sense treure-la de la paella, hi afegim la ceba picada i la sofregim. Mullem amb una mica de vi ranci.
Quan la ceba estigui mig feta, incorporem el pebrot i ho acabem de coure.
En aquest punt afegim la melsa i el tomàquet.
Deixem coure uns minuts més.
Si ens queda massa sec, podem afegir-hi una mica més de vi ranci.
Posem l'arròs i donem un parell de tombs. En aquest punt podem parar i acabar al plat al moment de menjar-lo.
Hi afegim el brou calent, els escamarlans, els musclos, el calamar i ho deixem coure els minuts que indiqui l'envàs de l'arròs. 
Apaguem el foc, tapem la paella 5 minuts i servim.


PER SABER-NE MÉS

Podem substituir el brou fet a casa per brou comercial. La quantitat de brou sempre és el doble que la quantitat d'arròs. En qualsevol cas, llegiu sempre les indicacions de l'envàs de l'arròs.
Els ingredients de la paella poden variar. L'èxit de la paella, sempre és el sofregit i la qualitat dels ingredients. No queda més bona per afegir més quantitat de peix.
Podem substituir la sípia o el calamar per canada; és més econòmica que el calamar i dóna molt bon gust a l'arròs.

 

VIDEORECEPTA
Arròs de l'àvia  FranciscaLa recepta en 3 minuts

 

 

RESULTAT A TAULA

Aquest arròs és un dels excel·lents llegats culinaris de l'àvia Francisca. 

Montse i Júlia