Mona de xocolata

INGREDIENTS

200 g de mantega 
380 g de sucre en pols
La pell ratllada i el suc de 4 clementines o 4 mandarines 
La pell ratllada i el suc d'una llimona 
280 g de farina d'ametlla
5 ous de mida mitjana
100 g de farina normal, tamisada
1 pessic de sal
Tires llargues de pell de taronja per decorar

Glacejat de xocolata, opcional
90 g de mantega tallada a daus
150 g de xocolata negra, esmicolada
1 cullerada de mel
1/2 cullerada de brandi, opcional

ESTRIS
1 motlle rodó de 20 cm 

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Dues hores abans, traiem la mantega de la nevera. La necessitem amb textura de pomada.
Ratllem la pell de les clementines, i reservem.
Ratllem la pell de la llimona, i reservem.
Untem el motlle i el folrem amb paper vegetal.
Preescalfem el forn a 170 ºC
En un bol, posem la mantega, 300 g de sucre i les ratlladures dels cítrics. Barregem amb varetes elèctriques a velocitat mitjana, sense incorporar massa aire.
Afegim la meitat de la farina d'ametlla i continuem barrejant.
Incorporem els ous, un a un, sense deixar de remenar, fins que quedi homogeni.
Afegim la resta de farina d'ametlla, la farina i la sal. Continuem barrejant fins que sigui completament suau.
Passem el contingut al motlle i l'anivellem amb una espàtula.
Enfornem 60 minuts a 170 ºC, passat aquest temps, parem el forn i deixem el pastís a dintre 10 minuts més.
Cada forn és diferent, hem de controlar la cocció punxant amb un escuradents, que ha de sortir una mica humit. 
Durant els últims minuts de cocció, posem en un cassó els 80 g de sucre restants i 120 ml del suc dels cítrics. No hi posem més quantitat. Escalfem i, quan comença a bullir, ho retirem del foc.
Tan aviat com traiem el pastís del forn, repartim l'almívar bullent sobre el pastís, procurant que quedi ben xop.
Deixem que es vagi xopant i es refredi completament abans de desemmotllar-lo.
Un cop fred, ja el podem servir decorat amb tires de taronja. 
Es conserva perfectament tres dies a la nevera dins d'un recipient hermètic.

Glacejat
Si volem fer la cobertura de xocolata, és recomanable fer-la el dia que servim el pastís. El glacejat es veurà fresc i brillant.
Quan el pastís sigui fred, desemmotllem i el posem a sobre d'una reixeta.
En un bol posem la xocolata trossejada, la mantega a daus, i mitja cullerada de mel. Ho escalfem al bany Maria remenant fins que es desfaci i quedi una barreja homogènia. Seguidament, ho retirem del foc i hi afegim el brandi. 
Repartim el glacejat sobre el pastís, que cobreixi la superfície i que caigui pels costats, sense que els cobreixi del tot. Deixem que qualli i acabem de decorar amb tires de taronja al centre del pastís.


PER SABER-NE MÉS

Podem substituir les clementines per altre tipus de mandarines o taronges. Surt igualment bo. 
Per fer les tires de taronja, recomanem un rallador de cítrics, és ideal per aconseguir tires fines i uniformes.
Aquesta és una recepta de Yotam Ottolenghi, un Xef israelià que ha revolucionat la cuina mediterrània. Nosaltres hi hem fet petits canvis.

RESULTAT

Un pastís de xocolata espectacular!

Montse i Júlia