Pastís de pinya

INGREDIENTS PER A 6 PERSONES


Cobertura
60 g de mantega
100 g de sucre morè de canya
10 rotllanes de pinya en almívar;1 llauna
10 cireres confitades

Pa de pessic
210 g de farina
1 sobre de llevat químic tipus Royal
1/4 de cullerada de café de bicarbonat
1/2 cullerada de café de sal
115 g de mantega
200 g de sucre blanc
1 ou gros
1 iogurt natural
120 ml de llet
60 ml del suc de pinya
1 pols d'extracte de vainilla

 

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Per fer la cobertura
Desfem la mantega lleugerament al microones. Tallem les rotllanes de pinya per la meitat, en deixem una de sencera i les reservem. Preparem un motlle desmuntable de 20 cm, hi afegim la mantega fossa, untem el lateral  i la base amb un pinzell. Després afegim el sucre morè. Posem al damunt la pinya; una rotllana sencera al centre i les 10 meitats escalonades amb forma de ventall al voltant. Posem les cireres tal com veieu a la fotografia. La resta de pinya la posem als laterals.

Pa de pessic
Escalfem el forn a 180º C, dalt i baix. En un bol, barregem la farina, el llevat en pols, el bicarbonat i la sal. Reservem.
En un bol apte per a microones fonem la mantega, afegim els ingredients humits, l'ou, el iogurt, la llet i el suc de la pinya. Remenem amb varetes fins que quedi tot ben integrat. Afegim els ingredients secs tamisats, en 2 o 3 vegades, embolcallant amb una espàtula fins que la barreja sigui homogènia. La posem sobre la cobertura que hem preparat abans. Tapem el motlle amb paper d'alumini i ho enfornem 45 minuts. Destapem i deixem daurar uns minuts més. Comprovem si és cuit punxant el centre amb un escuradents. Si surt net, ja està a punt. En cas contrari el deixem una estona més.
Un cop cuit, el deixem refredar 10 minuts i el desemmotllem donant-li la volta. La part inferior, on hi ha la pinya, ha de quedar a sobre.

PER SABER-NE MÉS
La idea de cuinar un pastís al revés és una vella tècnica que va començar fa segles, quan les coques es feien en cassoles de ferro colat. Era fàcil afegir fruita i sucre al fons de la cassola, una simple massa de pastís a la part superior i, un cop cuita, donar-li la volta, posar-lo en una plata i mostrar la fruita.

RESULTAT
Un pastís boníssim, ràpid, senzill i vistós. Què vagi de gust!


Montse