Pastís de taronja i xocolata

INGREDIENTS PER A 4-6 PERSONES

Per fer la massa
1 taronja sencera de pell fina de 200 g
150 g de sucre
1 ou sencer
2 rovells
2 clares
100 g d'oli d'oliva de gust suau
1 iogurt natural
250 g de farina
1 sobre de llevat químic tipus Royal
1 culleradeta de cafè de bicarbonat sòdic
Un pols de sal
Per fer la cobertura
150 g de cobertura de xocolata negra del 70%
1 cullerada d'oli o de mantega
Per decorar
1 taronja


PREPARACIÓ I COCCIÓ
Escalfem el forn a 160 ºC amb l'opció de ventilador. Si l'escalfem amb l'opció dalt i baix, augmentarem la temperatura a 170 ºC. Posem la reixa interior del forn a la posició 2 (comptant des de la part de sota).

Untem un motlle rodó desmuntable amb mantega, l'empolvorem amb una mica de farina, espolsem la que sobri i el reservem.

BOL Nº 1:  pesem la farina, afegim el llevat, el bicarbonat i ho reservem (ingredients sòlids).

BOL Nº 2: muntem les 2 clares amb un pols de sal a punt de neu amb unes varetes elèctriques, i  reservem.
 
Rentem la taronja i la tallem per la meitat sencera, sense pelar-la. Tallem cada meitat en 6 o 8 trossos i en recollim el suc.
Agafem el vas de la batedora elèctrica i hi posem a dins la taronja tallada amb el suc que hagi deixat, el sucre, els rovells i l'ou sencer. Ho treballem tot 3 o 4 minuts fins que ens quedi ben triturat.  Afegim l'oli i el iogurt i ho tornem a treballar fins que ens quedi tot ben integrat.

BOL Nº 3:  Aboquem el contingut del vas de la batedora a un bol més gran. Hi afegim la barreja tamisada de farina, llevat i bicarbonat. Aquesta operació la farem en 2 o 3 vegades, embolcallant suaument la massa amb una espàtula.
Acabarem incorporant les clares muntades, a poc a poc, en 2 o 3 vegades, embolcallant amb l'espàtula per evitar que ens baixi la massa.

Omplim el motlle amb aquest preparat i l'entrem al forn durant uns 35 minuts.
Comprovem el punt de cocció fent la prova de l'escuradents; si surt net ja tenim el pastís a punt.

El traiem del forn, el deixem refredar i el desemmotllem.

Per fer la cobertura

Desfem la xocolata amb l'oli o la mantega al microones. Barregem bé i cobrim el pastís amb una espàtula. Podem fer dibuixos amb una forquilla, al nostre gust.
         
Per decorar

Pelem la taronja a sang, sense deixar gens de pell blanca. Tallem els grills sense agafar la membrana blanca. Ens han de quedar els grills nets, tal com es veu a la foto. Decorem el pastís i el servim.


PER SABER-NE MÉS
Aquest és un pastís que el faig des de fa molts anys. És d'un llibre de cuina de la meva Thermomix. En aquest cas, l'he fet a la manera tradicional i he canviat algunes proporcions dels ingredients perquè el pugueu fer amb una batedora elèctrica. La taronja no ha de pesar més de 200 g, us quedaría massa líquid. Si no teniu taronges, ho podeu fer amb dues mandarines. Recordeu, de pell fina, sucoses i que no pesin més de 200 g.


RESULTAT A TAULA
Un pastís amb gust de taronja natural combinat amb cobertura de xocolata. Us llepareu els dits. Que vagi de gust!


Júlia